یکی از مشکلاتی که کاربران تازه وارد در فیس بوک (Facebook) با آن مواجه میشوند نبود آشنایی کافی با منوها و اجزای آن می باشد، در حالی که استفاده از امکانات فیس بوک سهل و آسان است.
عضویت در فیس بوک: برای عضویت در فیس بوک باید روی شکل سبز رنگی که در اینجا هم نمونه آن را مشاهده میکنید کلیک کنید تا به صفحه عضویت وارد شوید. در صفحه جدید به ترتیب این موارد را یادداشت کنید: نام کامل (نام و نام خانوادگی)، وضعیت (درسی یا شغلی، توجه داشته باشید ممکن است با انتخاب یکی از گزینهها گزینه ثانویهای در زیر این گزینه اضافه گردد.)، آدرس ایمیل به صورت کامل، رمز عبور انتخابی شما برای فیس بوک (یا همان پسورد)، تاریخ تولد (به صورت میلادی)، در قسمت زیرین هم دو کلمه در کادر نوشته شده که باید آنها را در جای خود یادداشت کنید. و در پایان قسمت I Have Read & Agree باید تیک خورده باشد (این بدین معنی است که شما با قوانین فیس بوک موافقید و باید به آنها عمل کنید.)
وقت آن شده که روی این شکل کلیک کنید تا عضویت کامل شود. بعد از تکمیل این مرحله باید وارد صندوق ایمیل (Inbox) خود شده و ایمیل ارسال شده از طرف فیس بوک را باز کنید و روی لینک فعال سازی کلیک کنید تا کاربری شما در فیس بوک فعال گردد. (دو لینک در ایمیل وجود دارد که لینک اول و طولانیتر مربوط به فعال سازی است.)
بعد از کلیک بروی لینک فعال سازی وارد صفحه جدیدی میشوید که 3 مرحله دارد. در اینجا شما به عضویت فیس بوک درآمدهاید و میتوانید از امکانات آن استفاده کنید اما برای استفاده بیشتر و بهتر میتوانید این مراحل را نیز انجام دهید:
در مرحله اول از شما ایمیل و رمزعبور ایمیلتان را میخواهد. این قسمت برای ارتباط با دوستانیست که در لیست دوستانتان در ایمیل وجود دارد، یعنی فیس بوک با دسترسی به ایمیلهای دوستانتان آنها را در فیس بوک پیدا میکند! اگر تمایلی به انجام این کار ندارید روی Skip کلیک کنید.
در مرحله دوم اطلاعات خواسته شده از شما به ترتیب اینها میباشند: شهر، کشور، کمپانی (در صورت وجود)، دانشگاه یا دانشکده (درصورت وجود)، دبیرستان، و در انتهای صفحه هم Save را کلیک کنید.
در مرحله سوم هم میتوانید نام کشورتان را به عنوان نام شبکه خود انتخاب کنید. (نام شبکه معمولا یکی از نامهای کشور محل زندگی، شهر، گروه کاری، گروه درسی و … است به صورتی که کمی هم شناخته شده باشد تا در جستجوها دوستانتان را بهتر بیابید.) انتخاب کنید و Join را کلیک کنید. (و یا باز هم این مرحله را با Skipکردن پشت سر بگذارید.)
آموزش قسمتهای مختلف فیس بوک: تنظیمات اولیه به پایان رسید و شما در خانه (Home) فیس بوک هستید. این صفحه چندین بخش دارد. لطفا این عکس را ببینید، در این عکس من صفحه خانه فیس بوک را تقسیمبندی کردهام تا درک مفهوم آن راحتتر شود.
بخش اول: این بخش شامل لینکهای زیر است:
Profile: با کلیک روی آن به صفحه شخصی یا پروفایل خود راهنمایی میشوید. این صفحه همان صفحه اصلی شماست که دوستانتان خواهند دید. در این صفحه میتوانید تغییرات بسیار زیادی انجام دهید که در مطالب آینده با آنها آشنا خواهیم شد.
Edit: این لینک که کمی به صورت کوچکتر نوشته شده (تصویر فوق) شما را به تنظیم موارد اولیه پروفایل خود راهنمایی میکند. در این بخش میتوانید مواردی همچون اطلاعات اولیه (تاریخ تولد، محل زندگی و…)، راههای ارتباطی (درج ایمیل، شماره تلفن یا موبایل، وبلاگ، آدرس و…)، دوستی (علاقه شما به انواع دوستی و…)، شخصی (فعالیتها، علاقمندیها، موزیک مورد علاقه و…)، تحصیلات، کار، عکس (عکس اصلی پروفایلتان) و طرح بندی پروفایل را ببینید و تغییر دهید. البته مورد آخر درون خود پروفایل انجام میشود.
Friends: در کنار این نام مثلث کوچکی قرار گرفته که میتوانید با کلیک بر روی آن منوی بازشوی بخش دوستان را ببینید. این قسمت مربوط به لیست دوستان شما میباشد و با انتخاب هر یک از تقسیمبندیهای منوی بازشو دوستانتان را طبق اصول و چیدمان خاص مشاهده خواهید نمود. وظایف هرکدام از لینکهای این بخش به ترتیب به این صورت است: دوستانی که وضعیت (Status) خود را ویرایش کردهاند، دوستان آنلاین، دوستانی که صفحه خود را به روزرسانی کردهاند، آخرین دوستان اضافه شده و همه دوستان، در انتهای منو نیز دو لینک دیگر برای دعوت دوستان و یافتن دوستان وجود دارد.
Networks: این بخش نیز حاوی منوی بازشو است که لینک اول مربوط به شبکه شما (در این عکس ایران) میباشد. با کلیک روی آن به صفحهای میرسید که حاوی اطلاعات بسیاری در مورد شبکه شماست. برای مثال تعداد اعضا، پروفایل آنها، تقویم مربوط به این شبکه، عمومیترها، قسمت وال یا دیوار (در آینده در موردش بیشتر مینویسم) و … بخشی که به نظر من جالب است قسمت Network Statistics آن است. در این کادر اطلاعات جالبی از قبیل درصد افراد مجرد، متاهل و … وجود دارد که با کلیک بر روی See More Stats میتوانید اطلاعات بیشتری بیابید.
برمیگردیم به منوی بازشو Networks، لینک Browse All Networks حاوی جدول تمامی شبکههای ثبت شده در فیس بوک است. این اطلاعات به صورت جداگانه ذخیره شدهاند. برای مثال نواحی دنیا در یک صفحه تقسیمبندی جداگانهای دارند، دانشکدهها و …
و لینک سوم از منوی Networks مربوط به عضویت و یا تغییر شبکه است. شما میتوانید از هر گروه در بخش شبکهها فقط عضو یک شبکه شوید، مثلا اگر شما در نتورک ایران هستید نمیتوانید در شبکه ایتالیا نیز وارد شوید اما میتوانید یک شبکه برای شبکه کالج و شبکهای برای شغل و همچنین شبکه مدرسه (دبیرستان) را جداگانه انتخاب کنید. این نکته را فراموش نکنید که شما در هر 60 روز (دو ماه) فقط میتوانید 2 بار شبکه خود را تغییر دهید.
Inbox: همانطور که از نام این قسمت مشخص است، صندوق نامههای شماست که میتوانید با استفاده از آن نامههای دریافتی، نامههایی که ارسال نمودهاید، تذکرها (که در صفحه خانه فیسبوک در بخش شماره 5 هم دیده خواهد شد) و بهروز رسانیها را مشاهده کنید؛ همچنین با کمک لینک Compose message نامهای آماده و ارسال کنید. (ارسال و دریافت ایمیل در این بخش فقط برای دوستانی که در فیس بوک هستند میسر است؛ البته راههای بسیاری وجود دارد که از طریق فیس بوک ایمیلی به انواع آدرس ایمیل ارسال کنیم که در این مبحث نمیگنجد.)
بخش دوم: وظایف هرکدام از لینکهای این بخش عبارت است از:
Home شما را وارد صفحه خانه میکند. (صفحه اصلی که آن را توضیح میدهیم و میتوانید عکس آنرا اینجا ببینید.)
Acount تنظیمات اصلی اکانت (یوزر) شما از قبیل تغییر نام، ایمیل، رمز عبور، سوال امنیتی، اطلاعات کارت اعتباری، همچنین غیرفعال ساختن یوزر شما (از قسمت Settings) و باز هم تغییر یا اضافه کردن نام شبکه (در بخش Networks) و تنظیماتی برای ایمیلتان در بخش Notifications که یکی از قسمتهای مهم فیس بوک است و در آخر بخش تنظیمات موبایل است که متاسفانه از ایران پشتیبانی نمیکند.
*کمی در رابطه با بخش Notifications: در صورتی که دوستانتان بخواهند با برنامههای گوناگون در فیس بوک با شما ارتباط برقرار کنند یا شما را به استفاده از اپلیکیشنهای مختلف، گروهها و … دعوت کنند برای شما ایمیلی ارسال خواهد شد حاوی یک یادآوری از رخداد که بعد از گذشت مدتی ممکن است این تعداد ایمیل برای شما زیاد و آزاردهنده گردد که میتوانید از این قسمت به صورت جداگانه تنظیماتی انجام دهید که دیگر ایمیلی دریافت نکنید و یا فقط از موضوعات دلخواه خود یادآوری داشته باشید.
Privacy: این بخش یکی از بخشهای کنترلی است که چون هنوز از اپلیکیشنها آموزشی داده نشده در مقاله های بعدی در مورد آن خواهم نوشت.
Logout: اگر از یک سیستم عمومی به اینترنت دسترسی دارید حتما پس از پایان کارهایتان از این بخش از اکانت خود در فیس بوک خارج شوید تا کسی نتواند از اکانت شما سوءاستفاده نماید.
بخش سوم: شما در فیس بوک میتوانید از برنامههای ازپیش آماده که برخی به طور پیش فرض در پروفایل شما وجود دارد استفاده کنید. این برنامهها را به اصطلاح اپلیکیشن مینامیم. این اپلیکیشنها توسط جمع کثیری از برنامهنویسان که با نام توسعهدهندگان فیسبوک شناخته میشوند آماده میشوند (شما نیز میتوانید به اپلیکیشن نویسها اضافه شده و خود اپلیکیشن بسازید.) با نصب هر اپلیکیشن در پروفایل خود میتوانید آن را از به صورت همگانی نمایش داده یا برای عدهای خاص تنظیم نمایید و یا از پروفایل خود بردارید به صورتی که در لیست اپلیکیشنهایتان وجود داشته باشد و تنها در پروفایل نمایش داده نشود، و یا آن اپلیکیشن را به طور کلی از فیس بوکتان حذف کنید. تمامی اپلیکیشنهایی که شما استفاده میکنید (یعنی نصب کردهاید، ممکن است در صفحه پروفایل باشد و یا آن را مخفی کرده باشید.) در بخش سوم صفحه Home قابل نمایش است. تعدادی از این اپلیکیشنها در بالای لیست و ادامه آنها به صورت بازشو زیر آنها قرار گرفته است. یعنی شما با کلیک بر روی More که با علامت ستاره در عکس نشان داده شده میتوانید همه اپلیکیشنهایتان را مشاهده کنید. با کلیک بر روی هر اپلیکیشن هم مستقیما وارد صفحه آن اپلیکیشن میشوید.
* توجه داشته باشید که قسمتهایی که معرفی شد (یعنی بخش یک، دو و سه) به صورت پیش فرض در همه صفحات فیس بوک خواهد بود و شما با ورود به هر صفحه و لینکی این 3 بخش را در دسترس خواهید داشت؛ در صورتی که بخش چهار و پنج که در ادامه معرفی خواهد شد فقط در صفحه خانه دیده میشود.
بخش چهارم: این بخش طرفداران بسیاری دارد. شما در این بخش آخرین فعالیتهای دوستانتان را مشاهده خواهید کرد. اطلاعات بسیاری می توان از این بخش به دست آورد؛ به دلیل این که در مثال هیچ دوستی نداریم قسمت News Feed در عکس خالی است. از این پس فعالیتهای شما نیز در بخش News Feed دوستانتان نشان داده خواهد شد؛ اطلاعاتی از قبیل عکسهایی که ارسال میکنید، گروههایی که عضو آن میشوید، اپلیکیشنهای جدیدی که نصب میکنید، نوشتن بر روی دیوار دیگران (همراه با متن آن) و …
بخش پنجم: این بخش در زمانهای گوناگون متفاوت است اما حالت استاندار آن به این صورت است:
Requests: در این بخش میتوانید به درخواستهایی که از طرف دیگران برای شما ارسال شده جواب دهید که معمولا با درخواستهای دوستی، دعوت برای عضویت در یک گروه یا حمایت از انجمنی خاص و یا (معمولا قسمت عمده آن) دعوتنامههایی برای نصب اپلیکیشنهای مختلف مواجه خواهید شد. اگر تعداد درخواستها بالا باشد فیس بوک یکی از آنها را نشان داده و بقیه را به صورت “و n درخواست دیگر” نمایش میدهد تا پس از وارد شدن به صفحه درخواستها به همه آنها رسیدگی کنید.
Notifications: یا همان تذکرات (که در بخش Inbox اشارهای به آن شد.) این قسمت شامل فعالیتهایی است که دوستانتان انجام دادهاند اما مستقیما به شما مربوط است، مثلا برای شما هدیه ای ارسال کردهاند، یا روی دیوارتان یادداشتی گذاشتهاند و … که شما باید از آنها با خبر شوید. شما در این بخش نیز میتوانید تغییراتی انجام دهید، مثلا تذکرات در مورد یک اپلیکیشن خاص را نشان ندهید.
Status Updates: در اینجا عکس پروفایلتان به صورت کوچک قرار داده شده و میتوانید وضعیت خود را از این قسمت مدیریت کنید. این بخش شبیه به بخش Staus Message از برنامه یاهومسنجر و Custom Messages از GTalk است که به نشاندهنده وضعیت فعلی شما است.
Birthdays: اگر تولد یکی از دوستانتان نزدیک باشد نیز بخشی با این نام اضافه خواهد شد، که میتوانید مستقیما روی نام دوستتان کلیک کرده و به صفحه شخصی او مراجعه و تبریک بگویید، و یا هدیهای ارسال کنید.
Invite Your Friends: از این بخش میتوانید برای دعوت دوستانتان به فیس بوک استفاده کنید. میتوانید آدرس دوستانتان را با انتخاب سرویسی که استفاده می کنید به صورت اتوماتیک وارد کنید بدون اینکه نام تک تک آنها را خودتان تایپ کنید. پس از ورود دوستانتان به فیس بوک آنها در لیست دوستانتان جای خواهند گرفت.
The next Step: این بخش شامل اطلاعاتی از فیس بوک است که به طور پیش فرض با کلیک بر روی What’s New On Facebook به صفحه اخبار فیس بوک راهنمایی خواهید شد.
این مقاله آموزش اطلاعاتی اولیه در مورد نحوه ورود و ایجاد نام کاربری در فیس بوک و صفحه خانه شما بود که به صورتی ساده و کاربردی و خوشمزه! آموزش داده شد.